söndag 6 december 2009

Världen har inte råd att avstå från kärnkraft

Nästa vecka ska världens länder, i Köpenhamn, försöka komma överens om hur man ska minska utsläppen av koldioxid och andra gaser med "växthuseffekt" och hur snabbt minskningen ska ske. En glädjande effekt av den rädsla många av världens ledare känner inför hotet att temperaturen ska öka och få havet att svämma över låglänta ö-länder som till exempel Maldiverna, är att den så förtalade kärnkraften - som ju är helt "koldioxidfri", åter kommit till heders som alternativ för energiproduktion.
Kärnkraften betraktades i många år som miljöfarlig, men nu stiger den fram som världens kanske mest otippade vapen mot den befarade klimatförändringen. Till och med en del miljöaktivister som förr kämpade emot kärnkraften, accepterar den nu. Från Kina till Brasilien byggs nu 53 nya kärnkraftverk. Antalet reaktorer som håller på att byggas är dubbelt så stort som för fem år sedan. Storbritannien som var först i världen med att bygga ett kommersiellt kärnkraftverk betraktar återgången till kärnkraft som ett effektivt sätt att minska på utsläppen av skadliga växthusgaser.
I stället för att kritisera den nya kärnkraftsvågen börjar en del miljöaktivister välkomna den. För några år sedan var Stephen Tindale, då Greenpeacechef för Storbritannien, anförare för en brigad aktivister som stormade ett kärnkraftverk i Storbritannien. Idag är han en av många miljöaktivister som ser klimatförändringen som det största hotet medan kärnkraften är en del av lösningen . Ett annat exempel är Michael Childs hos Jordens vänner i Storbritannien.
Artikel i The Washington Post "Nuclear power regains support", eller läs den här, översatt i Tempus nr 49 2009.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar