tisdag 8 december 2009

Matiné: Fridolfs farliga ålder

En svensk långfilm från 1959
på TV 1 i går eftermiddag. Fridolf har glömt att Selma snart fyller 60 år. Paniken växer, hur ska han lösa detta? I en juvelerarbutik försöker Fridolf köpa ett halsband, men expediten behöver Selmas halsmått. När Selma sover tar Fridolf ett strypliknande grepp på henne för att ta måttet, men Selma vaknar och kalabalik utbryter. En väninna, Agatha, får Selma att känna att hon svävar i livsfara så länge hon bor kvar tillsammans med Fridolf.
Lilla Fridolf var ursprungligen en serie radiosketcher, med start hösten 1955, som sändes i cirka 40 veckor, med Douglas Håge och Hjördis Pettersson i huvudrollerna. Serieversionen fick sin debut 1956 i tidningen Bildjournalen, med Torsten Bjarre som tecknare.
Filmen har en uppsjö av gamla kära skådespelare och gör en helt nostalgisk. Douglas Håge, Hjördis Petterson, Siv Ericks, Inga Gill, Marianne Nielse Georg Rydeberg etc. Kerstin Dunér som spelade Inger Gullström, expedit i juvelerarbutiken, var gift med Bepper Wolgers. Gjorde trots sin ungdom bara en film till. Leif "Burken" Björklund, som var 16 år spelade kontorspojken Kalle. Han blev sedan känd med Rockfolket och låten Hey Baberiba.
Är man som jag också en älskare av gamla svenska serietidningar där Lilla Fridolf kommer som god tre efter Kalle Anka och 91:an vad gäller kategorin "roliga" så är succén given. Underhållande och lite spännande på slutet.

IMDB, Svenska filminstitutet. Filmens synopsis finns här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar