tisdag 29 december 2009

Sista uppgörelsen med 80-talet?


Klas Östergrens bok "Den sista cigaretten" handlar om hans alter ego Clas, författaren som sitter på en gård i Skåne och blickar tillbaka på ett antal starka händelser han var med om på 80-talet. Han var pjäsförfattaren som träffade Madde, hon med det fantastiska blandbandet som Clas fortfarande spelar i "flyktbilen", den gamla Opeln på landet med en flaska sprit i handskfacket. Bilen som Maddes vän och konstnär Jörgen lämnat.
Jörgen med livsprojektet "Closing the deal". Ett projekt som bland annat går ut på att skaffa sig så mycket pengar att han blir oberoende och kan spränga alla gränser för vad som är "tillåtet" inom konsten. Måla över Den döende dandyn, fotografera lik?
"Så slutade mitt åttiotal" skriver Klas Östergren. "Med en knytnäve farande för att utdela en fet smäll, rakt över ögat. Punkt slut.
När svullnaden lagt sig och ögat åter fungerade, så såg det en annan del av världen, ett annat ljus, fyra breddgrader söderut.
Han "hamnade på en fyrlängad gård på en blåsig slätt i söder, omgiven av åkrar i alla väderstreck". Han hamnade i Österlen där han försökte komma tillbaka från sin alkoholism. Den skånska landsbygden som en räddande ängel för en nergången Stockholmare.
Den sista cigarretten är en sådan där tjock bok man lever med och som så småningom får sitt eget liv.
Jag citerar gärna Crister Enanders recension i Ystads Allehanda " Måhända en aning sökt kan man säga att Klas Östergren skriver med tre ständiga ledstjärnor: Stil, story och stämning. Jag vill hävda att han tidigare aldrig lyckats att så effektfullt och helgjutet förena dessa tre element som nu." Men visst är hans tidigare böcker också fantastiska. Som Gangsters och Orkanpartyt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar