tisdag 22 december 2009

Eritrea, Afrikas Nordkorea

Trots hot om FN-sanktioner och tilltagande "hjärnflykt" väljer Eritreas auktoritäre president att trotsa FN. Det gångna året har USA och andra länder anklagat Eritrea för att skicka pengar och vapen till islamistiska terrorister i Somalia med koppling till al-Qaida. Den långe, före detta gerillaledaren Isaias Afwerki, som är Eritreas förste och hittills enda president sedan 1993 efter 30 års kamp för självständighet från Etiopien, vill inte ha någon inblandning utifrån. I sin strävan efter att bli en jämlik självförsörjande utopi har Eritrea blivit ett av jordens mest oförsvarliga förtryckarländer. I landet med 5,5 miljoner invånare har regeringen tagit kontroll över alla medier i den nationella säkerhetens och enhetens namn. Landets utbredda fängelsesystem bestående av bland annat fartygscontainrar och hålor i öknen håller uppskattningsvis tiotusentals människor fångna utan rättegång, däribland journalister, Jehovas vittnen och medborgare som försökt fly från landet. Det brutala har blivit det normala.
Grundbulten i systemet är värnplikten. Alla 18-åringar ska utbildas militärt och sedan tjänstgöra i militären eller något departement för 30 dollar i månaden på obestämd tid. 62000 eritreaner sökte asyl i annat land förra året. Eritreas ledning klamrar sig fast vid den gamla rebellideologin som predikade marxism och jämlikhet i opposition mot det kejserliga styret i Etiopien.
Artikel i The Washington Post "As thousands flee regime, Eritrea goes it alone", eller läs den här, översatt i Tempus nr 51 2009.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar