fredag 4 december 2009

Erlendur Sveinsson, en bra läsupplevelse


En kvinna som heter Solveig inledde ett förhållande med sin bästa väninnas make. Ett förhållande som slutar med en förskräckelse. Mannen dog, han drunknade i Tingvallasjön. Frågan är hur stor del hustrun hade i olyckan. Och hur mycket skuld deras dotter tog på sig. Bästa väninnan Karen hittar María död i sommarstugan vid Tingvallasjön.
Det är den isländske författaren Arnaldur Indriðasons nyutkomna bok på Svenska. Den heter "Frostnätter" (Harðskafi, 2007) men kanske rubriken "Hypothermia" hade passat bättre. Så heter boken på engelska och den säger nämligen en hel del om handlingen.

Detta är den första boken som nästan helt ägnas den excentriske kommissarien Erlendur Sveinsson. Hans arbetskamrater Sigurður Óli och Elínborg lyser med sin frånvaro. I stället kommer hans familj Eva Lind och Sindrei Snæer närmare. Och Erlendurs ständiga trauma kring hur hans yngre bror för mycket längesedan försvann i snöstormen. Erlendur letar varje år på fjället efter hans döda kropp.
Jag har läst alla hans fyra tidigare böcker som översatts till svenska, Vinterstaden, Glasbruket, Kvinna i grönt, Änglarösten och Mannen i sjön.

Recensioner:
Lotta Olsson i DN,
otäckt spännande
.
Lennart Högman i DAST Magazine,
Arnaldur Indriðason kommit tillbaka till sin
tidigare skrivarstandard
.
Ulla Strängberg i VF "
Frostnätter har allt en bra deckare ska


Norstedts förlag
Boktoka gillar inte boken alls.
Hans Perssons blogg Du är vad du läser

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar